Valitse ao-oppilaitos

Jämsän ammattiopisto_työssäoppiminen.jpg

Työssäoppiminen

Työssäoppiminen on olennainen osa ammatillisia opintoja. Se on työpaikalla tapahtuvaa, tavoitteellista ja ohjattua opiskelua. Tarkoitus on, että osa työtaidoista opitaan työssäoppimisen aikana. Samalla opitaan käytännössä työelämän pelisääntöjä.

Työpaikalla opiskellaan vähintään 30 osp eli 5–6 kuukautta koko opintojen aikana, mutta työssäoppimisen osuus opinnoista saattaa olla jopa noin 90 osp. Määrään vaikuttaa tutkinto ja omat HOPS-valinnat. Työssäoppiminen voi tapahtua opiskelupaikkakunnalla, kotipaikkakunnalla, muualla Suomessa tai ulkomailla.

Huom! Jakson aikana voit osoittaa työnantajalle taitosi. Se on tuonut monelle kesätyöpaikan tai vaikkapa ensimmäisen valmistumisen jälkeisen työpaikan.

Alasivuilla olevien tarkistuslistojen avulla voit seurata, että työssäoppimisen suunnittelu ja järjestelyt sujuvat hyvin. 

Työpaikkaohjaaja

Työssäoppimispaikassa on nimetty työpaikkaohjaaja, joka on alansa ammattilainen. Hän ohjaa sinua työpaikalla ja on muutenkin yhteyshenkilösi, jonka kanssa voit keskustella toiveistasi, odotuksistasi ja tavoitteistasi. 

Opettaja

Opettaja on aina tarpeen tullen tavoitettavissa ja hän antaa ohjausta myös työpaikalla. Samoin opettaja osallistuu koulutuksen suunnitteluun sekä arviointi- ja palautekeskusteluihin.  

Arviointi ja näytöt

Työssäoppimisjakson arvioivat opettaja, työpaikkaohjaaja ja opiskelija itse. Pääsääntöisesti osaaminen osoitetaan näytöillä, joista on kerrottu tarkemmin omalla sivullaan.

Liitteet
Työssäoppiminen Tulosta sivu