Valitse ao-oppilaitos
Jämsän ammattiopisto_kansainvälisyys.jpg

Ulkomaanjakson suunnittelu

1. Mihin tutkinnon osaan työssäoppimisjakso sijoittuu ja tavoiteltavat oppimistulokset

Ulkomailla suoritettu työssäoppimisjakso luetaan osaksi opintoja. Siitä mihin osaan tutkintoa ulkomaan työssäoppimisjakso sijoittuu neuvotellaan yhteysopettajan kanssa. Jaksolle asetettavat oppimistulokset kirjataan koulutussopimukseen.

2. Rahoitus

Ulkomailla tapahtuvan opiskelun kustannuksiin on mahdollista hakea oppilaitokselta apurahaa, mutta omaa rahaakin matkaa varten on varattava. .

Apuraha kattaa pääsääntöisesti seuraavat kustannukset, ellei poikkeuksista ilmoiteta erikseen:

  • Matkat Suomesta kotipaikkakunnalta kohteeseen (majoituspaikkaan) ja takaisin
  • Majoituksen tai osan siitä
  • Vaihtoon orientoivan kieli- ja kulttuurivalmennuksen, joka järjestetään yleensä oman oppilaitoksen toimesta ennen lähtöä

Opiskelijat on vakuutettu työssäoppimisjakson ajaksi (sisältää myös matkatavaravakuutuksen). Lisätiedot kohdasta Vakuutukset.

Omaa rahaa opiskelijoiden on varattava mm. seuraaviin kustannuksiin

  • Liikkuminen majoitus- ja työssäoppimispaikan välillä
  • Yleiset elinkustannukset, kuten ruokailut ja harrastukset kohdemaassa.
  • Mahdollisiin ylimääräisiin majoituskustannuksiin

Kelan tuki

Joissain tapauksissa voi saada korotettua opintotukea tai asumistukea ulkomaille. Näistä ja muista henkilökohtaisista opintososiaalisista eduista kannattaa olla yhteydessä Kelaan henkilökohtaisesti hyvissä ajoin.

Rahoitussopimus

Oppilaitoksen tukiessa vaihtoa laaditaan aina rahoitussopimus. Vaihdosta ei voi syntyä kustannuksia ennen rahoitussopimuksen allekirjoittamista. Sopimus velvoittaa käyttämään rahat sovittuun tarkoitukseen ja raportoimaan sovitulla tavalla ulkomailla tapahtuvasta opintojaksosta.