jao.fi Valitse sivusto

Cygnaeus-lukio

Musiikkia ja matemaattis-luonnontieteellisiä aineita

Cygnaeus-lukio on Jyväskylän keskusta-alueella sijaitseva musiikkiin ja matemaattis-luonnontieteellisiin aineisiin painottunut lukio. Koulun mottona on jo pitkään ollut "Älä kävele ohi". Motto kannustaa aitoon välittämiseen ja kohtaamiseen koulun arjessa.

"Synkkari" korostaa opiskelijoiden kasvamista aktiivisiksi ja kansainvälisiksi kansalaisiksi. Oppimista tapahtuu sekä lukion seinien sisä- että ulkopuolella. Erilaiset projektit ja opiskelijoiden aktiivisuus voidaan laskea osaksi opiskelusuorituksia.

Cygnaeus-lukio sijaitsee keskustan tuntumassa Viitaniemessä lähellä Jyväskylän ammattiopiston ja aikuisopiston kampuksia. 2000-luvun puolivälissä peruskorjatussa koulurakennuksessa opiskelee päivittäin noin 620 opiskelijaa. Opetustilat ovat ajanmukaisia ja niissä käytetään viimeisintä opetusvälineistöä. Koulussa on myös runsaasti mukavia oleskelutiloja, ja viihtyisyyttä lisää opiskelijoiden ylläpitämä kioski.

Cygnaeus-lukion erikoisuutena on Keski-Suomen ainoa musiikkilinja, jonne valitaan vuosittain 30 opiskelijaa. Myös yleislinjaa suorittavilla lukiolaisilla on hyvät mahdollisuudet osallistua musiikin kursseille. Musiikki näkyy vahvasti myös koulun arjessa ja juhlissa.

Miksauspöytä ja musiikkistudio Cygnaeus-lukiossa

Matikkakerhosta tähtien tarkkailuun

Musiikkilinjan lisäksi lukiossa painotetaan matemaattis-luonnontieteellisiä aineita. Reilusti yli puolet opiskelijoista on valinnut pitkän matematiikan. Matemaattis-luonnontieteelliseen kokonaisajatteluun pyrkivä opetus uskoo kokeilemisen kautta tapahtuvaan oppimiseen. Cygnaeus-lukion kurssitarjonta matemaattis-luonnontieteellisissä aineissa on hieman normaalia laajempi.

Opiskelijoiden kesken kokoontuu myös vapaa-aikana toimiva matikkakerho, josta saa kavereilta tukea läksyjen tekemiseen. Cygnaeus-lukio on mukana kansallisessa ja kansainvälisessä luonnontieteellisten aineiden kehittämistyössä.

Cygnaeus-lukio tarjoaa vuosittain noin sadalle opiskelijalle mahdollisuuden vierailla opintomatkalla ulkomailla. Lukion tavoitteena onkin tarjota jokaiselle lukiolaiselle kansainvälinen kontakti opiskelujen aikana. Yhteistyökumppaneita löytyy muun muassa Italiasta, Espanjasta, Itävallasta ja Walesista.

Cygnaeus-lukiossa suunnataan katseita myös lukion jälkeiseen aikaan. Työelämäyhteyksiä pidetään esillä muun muassa opiskelijoille järjestettävillä vierailuilla ja kutsumalla työelämässä olevia kertomaan työstään opiskelijoille. Cygnaeus-lukiolla viihdytään vapaa-aikanakin. Erilaiset tapahtumat lukuvuoden varrella ovat opiskelijoiden suosimia yhteisiä juhlia.

Musiikkilinja vetää kauempaakin. Cygnaeus-lukio tunnetaan valtakunnallisesti vetovoimaisesta musiikkilinjastaan, jonne hakeutuu opiskelijoita myös Keski-Suomen ulkopuolelta. Linja on suunnattu aktiivisesti musiikkia harrastaville opiskelijoille ja musiikkialan jatkoopintoihin aikoville. Opiskelu musiikkilinjalla tarjoaa opiskelijalle laajan kurssivalikoiman, opintomahdollisuuksia muista oppilaitoksista ja runsaasti esiintymistilaisuuksia sekä koulussa että koulun ulkopuolella. Musiikkilinjan käytössä on musiikkiluokkien lisäksi tasokas äänitysstudio.

Linkit

 Lukioiden syksyn 2013 aloitusajat

 Cygnaeus-lukion opiskelijoille suunnatut Peda.net-sivut


Micael Mäenpää, Cygnaeus-lukio

Micael Mäenpää

Cygnaeus-lukiossa toista vuotta opiskeleva 18-vuotias Micael Mäenpää haki peruskoulun jälkeen kokemuksia Australiasta, mutta palasi vuoden jälkeen Jyväskylään. Cygnaeus-lukion musiikkilinja tuntui oikealta valinnalta.

Millaista opiskelu lukiossa on?
Se on mielestäni rentoa. Mun mielestä lukiossa ei ole valmista muottia, vaan opiskelusta voi tehdä sellaista kuin itse haluaa. Luulisin, että lukioaika on yksi elämän parhaista vaiheista. Ainakin tähän asti se on tuntunut siltä.

Tulevaisuuden suunnitelmat?
Tarkoitus olisi pyrkiä Taideteolliseen korkeakouluun opiskelemaan taidevalokuvausta. Musiikkihommat todennäköisesti kulkevat tässä rinnalla, mutta en tiedä voisiko niistä tulla ammatti. Tälläkin hetkellä olen kahdessa bändissä.

Oppilaitosten yhteiset sivut:

Jaa sivu Tulosta sivu